خواص اعجاب‌انگیز انجیر خشک
  • مدیریت سایت
  • ۱۵ تیر ۱۳۹۸

انجیر میوه‌ای خوشمزه، مفید و مقوی است که به دو شکل تازه و خشک‌ شده وجود دارد. با وجود اینکه انجیر تازه به دلیل بافت آبدار و لذیذش، از محبوبیت بیشتری برخوردار است؛ اما میوه نسبتاً حساسی بوده و تنها در یک بازه زمانی کوتاه و فقط تا یک الی دو هفته پس از برداشت، در دسترس و قابل مصرف است. اما جای نگرانی نیست و می‌توان شکل خشک‌ شده آن را به صورت انجیر خشک جایگزین کرده و در تمام طول سال از مصرف آن لذت برد. خواص انجیر خشک مانند انجیر تازه است و می‌توان به راحتی انجیر خشک را به صورت اینترنتی خرید و مدت بیشتری نسبت به انجیر تازه نگهداری کرد. انجیر خشک دارای خواص درمانی بوده که در طب سنتی نیز به خواص آن اشاره شده است. در این مطلب علاوه بر آشنایی با ترکیبات مغذی بی‌نظیر آن با خواص انجیر خشک برای سلامتی انسان آشنا می‌شوید.

 

تاریخچه انجیر

انجیر خوراکی یا شال انجیر با نام علمی فیکوس کاریکا (Ficus carica) جزو میوه‌های مناطق نیمه‌گرم و یکی از نخستین میوه‌هایی است که انسان پرورش داده است. خاستگاه اصلی درخت انجیر را نواحی مدیترانه می‌دانند و در ایران روستای سمنگان یا سمغان به عنوان مهد انجیر شناخته می‌شود. البته نوع خود رو یا کوهستانی انجیر هم در ایران وجود دارد که به انجیر کوهی مشهور است که در قهستان و جنوب خراسان رشد می‌کند. انجیر خشک، به دو صورت سنتی و صنعتی تولید می‌شود. در شیوه سنتی انجیر را در آفتاب می‌خشکانند ولی در روش صنعتی، طی یک فرآیند آبگیری، آب مازاد آن را خارج می‌کنند و آنچه بر جای می‌ماند یک اسنک مغذی سرشار از فیبر است.

 

خواص انجیر خشک

 

خواص انجیر خشک

انجیر خشک حاوی طیف گسترده‌ای از مواد مغذی نظیر مقادیر بالای پروتئین، کربوهیدرات، کلسیم، ویتامین K، پتاسیم، آهن و منیزیوم بوده و نسبت به سایر میوه‌ها از فیبر بسیار بیشتری برخوردار است. نصف لیوان از آن، که در برگیرنده تقریبا ۹ انجیر خشک است، واجد کمتر از ۲۰۰ کالری بوده و تقریبا عاری از هر گونه چربی است؛ همچنین دارای انواع مختلف آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات فعال دیگری است که به ارتقا سلامتی، کمک می‌‌کند. از سوی دیگر، مقادیر کمی از اسید چرب امگا-۶، گلوتامیک اسید و لینولئیک اسید نیز در آن وجود دارد.

 

خواص درمانی انجیر خشک در طب سنتی

انجیر خشک خواص درمانی بسیاری دارد. از مهم‌ترین خواص انجیر خشک برای سلامتی انسان، توانایی آن در تقویت استخوان‌ها، کاهش فشار خون، بهبود گوارش، کمک به کاهش وزن و تنظیم و تعدیل نشانه‌های دیابت را می‌توان نام برد. (هر چند که بیماران دیابتی، قبل از مصرف انجیر به صورت خشک یا تازه به دلیل وجود قند زیاد در آن، باید با پزشک مشورت کنند).

در کتب طب سنتی هم بارها به خواص درمانی انجیر خشک اشاره شده که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- جوشانده انجیر خشک در درمان التهابات مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات‌الریه، سرخک، مخملک و آبله موثر است.

۲- جوشانده غلیظ انجیر خشک در رفع سرماخوردگی بسیار مفید بوده و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می‌کند.

۳- از دیگر خواص انجیر خشک، می‌توان به نقش موثر آن در درمان سوءهاضمه و همچنین رفع نفخ و باد معده اشاره کرد.

۴- انجیر خشک، بوی بد دهان را از بین می‌برد. در سفیدی و جرم‌گیری دندان‌ها موثر بوده و درد و التهاب را در افرادی که دچار ورم لثه می‌شوند کاهش می‌دهد.

۵- برای تسکین زخم معده، مخلوط انجیر خشک با عسل می‌تواند بسیار مفید باشد.

 

خواص انجیر خشک برای موارد خاص

پوست:

این میوه خشک، به واسطه دارا بودن مقادیر مناسبی از ویتامین‌های E و C و کلسیم در ارتقای سلامتی پوست موثر است. ترکیبات مذکور، به عنوان آنتی‌اکسیدان در حذف رادیکال‌های آزاد عمل کرده، و از ایجاد استرس اکسیداتیو توسط آنان که منجر به چین و چروک پوست، لک‌های ناشی از افزایش سن و سایر نقص‌‌های پوستی می‌شوند، جلوگیری می‌کنند. همچنین انجیر خشک می‌تواند در تامین الاستیسیته پوست و به تبع آن ایجاد ظاهری جوان‌تر، عمل کند.

 

کم‌خونی:

با توجه به اینکه انجیر خشک مقادیر نسبتا زیادی از آهن و ویتامین C را دارا است؛ مصرف آن برای مبتلایان به کم‌خونی به ویژه کم‌خونی فقر آهن توصیه می‌شود. از سوی دیگر قند طبیعی موجود در انجیر خشک که حدود ۵۰ درصد آن را تشکیل می‌دهد، می‌تواند انرژی مورد نیاز افراد کم‌خون را که از کمبود انرژی در رنجند، تامین کند.

 

باروری:

در یونان باستان انجیر میوه مقدسی به شمار می‌آمد که با باروری و عشق در ارتباط بود؛ به‌طوری که انجیر به عنوان دارویی برای تقویت نیروی جنسی مورد استفاده قرار می‌گرفت. امروزه می‌دانیم که انجیر می‌تواند در افزایش باروری و میل جنسی نقش موثری داشته باشد، زیرا منبع غنی از مواد معدنی، روی، منگنز، و منیزیوم است که در بهبود سلامت باروری انسان از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

 

تنگی نفس:

همان‌گونه که پیشتر نیز اشاره شد، انجیر خشک می‌تواند در بهبود التهابات تنفسی همچون ذات‌الریه، آسم و تنگی نفس بسیار مفید باشد. به همین‌جهت با جوشاندن انجیر خشک در شیر، می‌توانیم شربتی تهیه کنیم که نرم‌کننده سینه و مسکن گلو بوده و با غرغره آن، گلو نرم می‌شود.

 

استخوان‌ها:

طیف متنوعی از مواد معدنی در انجیر خشک موجود است. کلسیم بالای موجود در انجیر باعث افزایش سلامتی استخوان‌ها می‌شود. این برای افرادی که به حفظ تراکم استخوان‌های خود اهمیت می‌دهند، خبر خوبی به شمار می‌رود. همچنان که سن، بالا می‌رود بدن فرد شروع به جذب و بیرون‌کشیدن مواد معدنی از استخوان‌ها می‌کند؛ که نتیجه‌ای جز تضعیف مفاصل و افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان نخواهد داشت. میوه‌هایی نظیر انجیر می‌توانند این روند را کندتر کنند.

 

فشار خون:

انجیر خشک، به دلیل برخورداری از مقادیر قابل توجهی از پتاسیم، در کاهش فشار خون بسیار موثر است. پتاسیم، به عنوان گشادکننده عروق، در کاهش فشار خون وارده بر رگ‌های خونی و سرخرگ‌ها موثر است. بنابراین از دستگاه گردش خون در برابر حملات قلبی، سکته و تصلب شرایین محافظت کرده و در عین حال خطر ابتلا به بیماری‌های عروق کرونر قلب را کاهش می‌دهد.

 

سیستم ایمنی:

ویتامین C به عنوان عنصر کلیدی سیستم ایمنی بدن، قادر است تولید سلول‌های سفید خون را تحریک کرده و قدرت دفاعی بدن را در برابر عفونت‌ها و عوامل بیماری‌زای بیگانه افزایش دهد.

 

خواص آنتی‌اکسیدانی انجیر خشک

فواید انجیر در سلامتی تا حد زیادی به محتوای غنی آنتی‌اکسیدانی آن مربوط است. مطالعات نشان داده‌اند که انجیر خشک با کاهش آسیب اکسیداتیو در مغز به بهبود حافظه کمک می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن احتمالا تشکیل پلاک در مغز را در بیماری آلزایمر به تاخیر انداخته و از تحلیل سلول‌های مغزی جلوگیری می‌کند. بنابراین در بهبود اختلالات مربوط به حافظه می‌تواند مفید باشد. محققان، این خاصیت انجیر خشک را به سطوح بالای فلاونوئیدها، کورستین، فرولیک اسید، آنتوسیانین و سایر آنتی‌اکسیدان‌های موجود در انجیر، نسبت می‌دهند. مصرف انجیر خشک به همراه پسته، بادام و گردو در تقویت حافظه و قدرت تفکر و تعقل مفید است و چنانچه در برنامه غذایی زنان باردار گنجانده شود، به تقویت حافظه جنین کمک خواهد کرد.

با افزایش مقادیر مواد معدنی و ویتامین‌ها، به ویژه آنتی‌اکسیدان‌ها، می‌توان استرس اکسیداتیو بدن را کاهش داده و از مشکلاتی نظیر بیماری‌های قلبی و ورم مفاصل جلوگیری کرد. ترکیبات فنولی از جمله آنتی‌اکسیدان‌های موجود در انجیر، هم در کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی و انواع سرطان‌ها نقش دارند.

 

انجیر خشک منبع فیبر

مقدار چشمگیر فیبر موجود در انجیر خشک، به افزایش احساس سیری کمک کرده و بنابراین از پرخوری جلوگیری می‌کند. هرچند توصیه می‌شود سطح قند و کالری زیاد این میوه را نیز فراموش نکرده و در مصرف آن حد اعتدال رعایت شود. همچنین فیبر موجود در انجیر خشک کمک می‌کند تا روده، عملکرد صحیحی داشته باشد؛ و به این ترتیب از بروز یبوست جلوگیری می‌کند. بنابراین انجیر خشک در درمان و پیشگیری از یبوست موثر است. در صورتی که انجیرهای خشک را پس از ­شست‌و‌شو، در آب یا شیر خیسانده و صبح ناشتا میل شود؛ موثرترین درمان برای رفع یبوست خواهد بود. از سوی دیگر ثابت شده است که فیبر موجود در انجیر خشک، کلسترول مازاد را از سیستم گردش خون می‌زداید؛ و بنابراین از بیماری‌های قلبی و تشکیل پلاک بر دیواره عروق جلوگیری می‌کند. هرچند محتوای غنی از فیبر انجیر خشک قادر است میزان رهاسازی گلوکز و انسولین را در خون تنظیم کند، اما غلظت بالای قند طبیعی آن را نیز به‌ویژه در بیماران دیابتی باید در نظر گرفت.

 

خرید اینترنتی انجیر خشک

 

راهنمای خرید اینترنتی انجیر خشک

چنانچه قصد دارید انجیر خشک تهیه و خریداری کنید، ابتدا باید به تفاوت‌ها و انواع مختلف این محصول دقت کنید. انجیر خشک معمولاً در ۲ نوع مختلف پرک و معمولی عرضه می‌شود. این موضوع را نیز باید مد نظر داشت که غالباً انجیر خشک پرک به دلیل کیفیت و مرغوبیت بالاتر گران‌تر است. شما می‌توانید در فروشگاه آجیل و خشکبار لیمونه، انجیر خشک درجه یک با مناسب‌ترین قیمت و بهترین کیفیت موجود را به صورت اینترنتی تهیه کنید.

 

منابع:

https://www.organicfacts.net/dried-figs.html

https://www.livestrong.com/article/404192-health-benefits-of-dried-figs

https://www.beytoote.com/cookery/khavas-ghaza/properties3-dried2-figs.html

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *